View from the terrace

Een eigen huis, een plek onder de zon

,,We found the keys of the guest apartment, are you still interested in a second viewing of the property?”
Ik heb Glenn de makelaar aan de telefoon. Met hem hebben we laatst het huis met het halve zwembad gezien. Nou ja, dat hebben we eigenlijk maar half gezien, omdat de sleutel van het gastenappartement dus ontbrak.

Goed dat hij belt, want we waren dit huis alweer bijna vergeten. We hebben ook zoveel huizen gezien. We maken gelijk een afspraak voor de middag.
Deze dag is het heerlijk zonnig Andalusisch weer, waardoor het huis en de track er naar toe gelijk een ander aangezicht hebben. Niet meer zo spooky, maar juist uitnodigend. Dit keer zien we dat het huis in de verte zelfs zeezicht heeft vanaf het terras. Het wordt alleen maar beter. Ook het gastenappartement blijkt groter dan gedacht. Je kunt er makkelijk met z’n vieren verblijven. Toch wel handig als de familie langskomt.

Alleen dat halve zwembad, ik weet niet wat ik er van moet denken. We kunnen het zien als een mooie betonnen plaat in de tuin waar we eenvoudig een opzetzwembad op kunnen plaatsen. Of we knallen er nog 2 muren op, verven het blauw, laten er water in lopen en dan hebben we een echt zwembad. Mogelijkheden zat. Iemand nog andere suggesties?

Glenn laat doorschemeren dat de eigenaren er echt graag vanaf willen. Het huis staat al jaren te koop, en de eigenaren zijn er zelf al jaren niet meer geweest. Dat is ook goed te zien aan de dikke laag stof, de afbladderende verf, de hoeveelheid dode pissebedden en het onkruid dat tot heuphoogte reikt. Daarnaast lijkt het erop dat wij de eerste kijkers in jaren zijn. Heel bijzonder. Maar ja, er staat ook zo ontzettend veel te koop.

Eigenlijk biedt dit huis wel heel veel mogelijkheden. Het is als een onbeschreven blad dat we helemaal naar eigen inzicht kunnen opleuken. Die avond brengen we een bod uit en dan begint het spel. Glenn geeft nogmaals aan dat Hilly voor ons ook de juridische afhandeling kan verzorgen. Wij zien dat nog steeds niet voor ons. Naast het feit dat zij de verkopende partij al vertegenwoordigd, geloven we ook nog steeds niet dat zij advocaat is. Je hoeft als advocaat echt geen Queen-English te spreken. Maar zo plat als dat zij spreekt, kom je niet vaak tegen.

We nemen zelf een advocaat in de arm, Pablo, en leggen hem de situatie voor. Op de vraag of hij Hilly kent, valt er een pijnlijke stilte. Pablo kent haar wel. Hij verwoordt het heel netjes, maar het komt er op neer dat zij een paar jaar als secretaresse op een advocatenkantoor heeft gewerkt en daarna een eigen juridisch advies/makelaarskantoor is begonnen. Ons onderbuikgevoel klopte dus, ze is van alles, maar geen advocaat.

Nadat Mi Amor een paar dagen heeft onderhandeld, wordt het tijd om het reserveringsgeld a 3000 euro over te maken. Hilly wil dat we dit bedrag zo spoedig mogelijk naar haar kantoor overmaken. Wij piekeren er niet over.
,,Dan blijft het huis te koop staan,” is haar antwoord.
Nou zeg, daar worden we bang van. We zijn de eerste geinteresseerden in jaren…
We besluiten het reserveringsgeld aan Pablo over te maken en hij regelt het verder met Hilly. Ze schijnt nog wat tegen te sputteren, maar uiteindelijk komen ze eruit en wordt er een datum voor de overdracht gepland.

De overdracht vindt plaats op een notariskantoor. Pablo en de notaris zitten al klaar. De notaris leest de stukken voor in het Spaans en Pablo vertaalt alles voor de zekerheid naar het Engels. Wanneer wij akkoord zijn met de stukken wordt Hilly er bijgehaald. De verkopers zijn er zelf niet en het blijkt dat Hilly al sinds 2008 een volmacht heeft om het huis te verkopen. Sinds 2008!?! Are you kidding me?

Nadat de notaris nogmaals de stukken heeft voorgelezen, ondertekenen zowel Hilly als wij de overdrachtsdocumenten. Daarna gooit Hilly de sleutels op tafel, mompelt Congratulations, grist de cheque van tafel en weg is ze. Verbouwereerd kijken we haar na.
Mi Amor vraagt aan Pablo of we er verzekerd van kunnen zijn dat het geld bij de verkopers terecht komt.
,,Well, that’s not your concern, you bought the property in good faith. Congratulations, I think you made a very good deal.”

En zo zo zie je maar dat het echt mogelijk is om een huis in Andalusie te kopen voor een goede prijs.

 

Wil je ook een huis kopen in Spanje? Of heb je dat al eens gedaan? Laat je ervaringen weten in de comments!

 

 

<a href=”http://www.bloglovin.com/blog/14135199/?claim=q4vdmbjmcdh”>Follow my blog with Bloglovin</a>

 

Share the joy
  •  
  •  

Een gedachte over “Een eigen huis, een plek onder de zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>