Guiri4

Hoe noem je een toerist met ‘witte sokken en sandalen’ in het Spaans?

Deze dag zijn we op pad met Antonio, een Spaanse makelaar.
Hij spreekt net iets meer dan een beetje Engels en wij net iets meer dan een beetje Spaans, dus gezamenlijk komen we er prima uit in het Spanglish. Wij leren van hem wat kauwgum is in het Spaans (chicle) en hoe je toerist met witte sokken en sandalen zegt (guiri). Toch niet onbelangrijk, want van die laatste lopen er best veel rond.
Daarnaast kent Antonio iedereen in de omgeving en weet hij veel te vertellen over de streek, hij is hier geboren en getogen. En dat is echt een verademing na die eindeloze rits van buitenlandse makelaars die zichzelf allemaal veel te serieus nemen.

We waren laatst op pad met een Engelse makelaar die ons een mooi verhaal vertelde over bouwkosten. Er mag niet meer gebouwd worden in Andalusie, maar in het theoretische geval dat er nog wel gebouwd zou mogen worden, noemde zij een bedrag voor bouwkosten per m2 dat krankzinnig hoog was. Het kwam er op neer dat simpele bouw in Spanje 2x duurder is dan wanneer je in Nederland luxe bouwt. Ik kan best naief zijn, maar dit ging me echt te ver. Zij hield echter voet bij stuk. Naast het feit dat arbeidsloon in Nederland 3-4x duurder is en materialen duurder zijn, wordt er kwalitatief gezien ook heel anders gebouwd (heipalen de grond in, dikkere geisoleerde muren, CV-installaties etc). No way dat bouwen in Spanje dus duurder kan zijn dan in Nederland. Haar geloofwaardigheid was in een split second verdwenen.
Doe mij maar Antonio die verteld hoe je avocado’s verbouwd en hoe lang het duurt voor een cherimoya-plant vruchten geeft. Bovendien noemt hij een veel reeeler bedrag voor bouwkosten in Spanje.

Op weg naar het eerste huis dat we met hem gaan zien, vertelt Antonio dat hij hier al een paar jaar niet meer is geweest. En de Duits/Amerikaanse eigenaren ook niet. Zo te zien kijkt er niemand naar om, behalve Moeder Natuur. Het hek is vastgeroest en zowel de tuin als het huis zijn overwoekert met onkruid. Interessant om te zien hoe de natuur zich uiteindelijk een huis weer toeeigent. Ik ben even bang dat we als Tarzan & Jane slingerend aan een liaan het huis moeten zien te bereiken, maar Antonio weet zijn auto door de onkruidjungle te manoeuvreren en praktisch voor de deur te parkeren.
Het is een ruim huis met een speelse indeling en ja, ook met een hoop natuur.

Op een gegeven moment slaak ik een gil wanneer ik het gevoel heb door de grond te zakken. Mi Amor staat binnen een seconde naast me. Ik blijk gelukkig maar een centimeter naar beneden te zijn gezakt. De vloeren (tegelvloeren!) staan bol van het vocht. Nu we goed kijken, zien we dat er inmiddels ook zaadjes aan het ontkiemen zijn in het voegwerk. De natuur doet duidelijk zijn ding.
Dit huis is een mooi avontuur wanneer we mee zouden doen aan het tv-programma ‘Ik vertrek’. Niet voor ons dus. Tijd voor het volgende huis.

De track naar dit huis is erbarmelijk, het weidse uitzicht over de kust daarentegen fantastisch. Echter zodra we uit de auto stappen, hebben we de neiging om gelijk weer in te stappen. Want het fantastische uitzicht maakt niet goed dat er een snelweg door de achtertuin loopt. Jazeker, een snelweg… Maar volgens de eigenaren hoor je dat na een tijdje niet meer.
Dikke doei, in Nederland woon ik toch ook niet naast een snelweg. Waarom zou ik dat in hemelsnaam in Spanje wel doen? Een land dat 13x groter is dan Nederland en waar zo ontzettend veel ruimte is.

Toevallig hebben we al wat meer speurwerk gedaan naar dit huis en weten we voor hoeveel de Duitse eigenaren dit huis 13 jaar geleden hebben gekocht. Sindsdien is er een snelweg door de achtertuin gelegd en toch menen de eigenaren nu 4x meer te kunnen vangen voor het huis dan toen zij het kochten.
Het is dat ik geen broeken draag, anders was mijn broek nu spontaan van mijn kont gezakt. We lopen snel een rondje door het huis en geven dan bij Antonio aan dat we het wel gezien hebben.

,,Antonio! Vamos, verkoop dit maar aan een guiri…”

 

Kom jij ook wel eens guiri’s tegen? Wat vind jij ervan? Of ken jij ook prachtige huizen in Spanje die helaas aan de snelweg liggen? Laat je reactie achter in de comments!

Share the joy
  •  
  •  

Een gedachte over “Hoe noem je een toerist met ‘witte sokken en sandalen’ in het Spaans?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>