Hoe verbrand je een koppelingsplaat? Zo dus!

,,I cannot find the property…,” zegt Lizzie met een sip gezicht.
Ze heeft zichzelf net uit haar nieuwe hagelwitte SUV gehesen en leunt nu bij mij door het passagiersraam naar binnen. In haar hand een uitgeprinte en inmiddels verfomfaaide routebeschrijving van vier A4-tjes.
,,I think it’s better if you leave your car here and come with me,” voegt ze er aan toe.
Zucht.
Wij waren expres met onze eigen auto gegaan, omdat Lizzie rijdt alsof ze haar rijbewijs bij een pakje boter heeft gekregen.
Maar vooruit dan maar. We stappen bij haar in en continueren onze zoektocht. Lizzie ziet een straat die we nog niet hebben geprobeerd en slaat af. Het is een smalle kronkelige weg met een paar huizen er langs. De weg gaat met een bocht naar links en daarna naar beneden. En dan? Dan blijkt het een doodlopende weg te zijn. Bij Lizzie staat het zweet gelijk op haar bovenlip.
Het is een SUV, dus je zou denken dat zo’n joekel van een auto met gemak achteruit weer omhoog kan rijden. Maar niet met Lizzie achter het stuur. In een slakkengangetje en hortend en stotend weet ze de auto achteruit te rijden net zo lang tot ze een plek vindt waar ze de auto kan keren. Dan denk je dat we er zijn, maar nee hoor. Tien centimeter achteruit, acht centimeter vooruit, weer tien centimeter achteruit en zo gaat het nog een tijdje door.
Mi Amor vraagt waarom ze niet gewoon de camera gebruikt die in haar dashboard zit ingebouwd. Daarop kan ze namelijk precies zien hoeveel ruimte ze heeft en dan hoeft ze niet twintig keer te steken.
,,I don’t trust the camera,” antwoordt ze resoluut.
Ze vertrouwd ook de navigatie niet en daarom zijn we nu al een uur op zoek naar het huis dat wij willen bezichtigen. Hoe moeilijk kun je het jezelf maken?

Inmiddels is bij Lizzie het zweet aan alle kanten uitgebroken, maar de auto is wel gekeerd.
Wanneer ze de auto weer in zijn vooruit zet, zien we dat niet alleen Lizzie oververhit is, maar de SUV inmiddels ook. Dikke witte rook komt onder de motorkap vandaan en de auto vult zich met de verstikkende chemische lucht van verbrande koppeling.
Aha, deze lucht komt me bekend voor. Namelijk van een vorige keer dat we met Lizzie op pad waren. Dit keer is de stank alleen veel erger.
We zetten alle ramen open om nog iets van zuurstof binnen te krijgen en ik snap eindelijk waarom Chinezen altijd mondkapjes bij zich hebben. Je zal maar in een situatie als deze terechtkomen.

Lizzie besluit de weg te vragen aan een man die net het hek van zijn huis opent. Ze stopt de auto naast het hek en hangt uit het raam om de man te kunnen vragen of hij de weg weet. Maar voordat ze haar mond open kan doen, begint de man al druk met zijn handen te wapperen en roept:
,,What’s that smell? It’s terrible!”
Lizzie probeert het weg te wuiven en zegt dat ze een huis zoekt.
Dat staat overigens heel professioneel wanneer op je enorme witte SUV met blauwe koeienletters staat ‘Real Estate Agency, we know your new home’.
,,Oh gosh, this is not ok lady! Turn the engine off!” roept de man.
Ze begint nu nog paniekeriger te wuiven en besluit uiteindelijk de auto aan de andere kant van de straat te parkeren en de motor af te zetten. Wanneer ze uitstapt, roept de man: ,,What did you do?”
,,Oh, it’s probably just the clutch from turning the car,” roept ze nonchalant.
,,You should really get that checked, cause this is not ok!”

Ik ben inmiddels ook uitgestapt en uit de wind gaan staan zodat ik de misselijkmakende geur van verbrande koppeling niet meer hoef te ruiken. Mi Amor opent de motorkap om te checken of de motor niet in vlammen op aan het gaan is.

De man is nog steeds onder de indruk van de rook en de geur die de witte SUV van Lizzie produceert, maar denkt inmiddels wel met haar mee hoe we het huis kunnen vinden.
Na een minuut of vijf stappen we weer in de auto en vervolgen we onze zoektocht. Zelfs met alle raampjes open is de lucht in de auto niet te harden. Dus net als een hond steek ik mijn hoofd uit het raam om mijn zuurstofvoorziening op peil te houden.
Zo rijden we nog tien minuten rond totdat we het huis gevonden hebben. De Duitse eigenaresse staat ons al op te wachten op de veranda. Het eerste wat ze zegt als we zijn uitgestapt is:
,,Was ist das für ein Geruch? Ist das die Kupplung? Das ist die Kupplung nietwar?”
,,Wahrscheinlich,” antwoord ik lachend.
Lizzie spreekt geen woord Duits, maar dit begrijpt ze en begint weer druk te wuiven dat het allemaal wel meevalt.
De Duitse vrouw vertelt dat ze zelf nooit auto heeft gereden, maar deze geur herkent ze wel.
,,Die Kupplung wird verbrannt! Das ist nicht gut. Was ist passiert?,” zegt ze terwijl ze Lizzie onderzoekend blijft aankijken.
,,No, don’t say that! It’s ok!” roept Lizzie paniekerig.
Mi Amor en ik doen het inmiddels in ons broek van het lachen.
Ja, de koppeling is inderdaad verbrand.
Gelukkig kan de koppeling nu even afkoelen. En Lizzie ook. Kunnen wij op ons gemak het huis bekijken. En wat ben ik blij dat we straks gewoon met onze eigen auto weer naar huis kunnen rijden.

Fast forward: enkele dagen later
We rijden langs het makelaarskantoor van Lizzie wanneer net de witte SUV van Lizzie wordt afgesleept.
No kidding…

Share the joy
  •  
  •  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>